RAICH
RAICH I SERRA, JAUME

(Granollers, 1912 – Cardedeu, 1995)

Alcalde de GRANOLLERS:
30-06-1950  -  25-09-1952

Foto: Patrici Valls / HMG.

Ramader, majorista de porcs. Fill del negociant Camil Raich i Torreguitart i d'Antònia Serra i Casas, ambdós naturals de Manresa i residents a Granollers des del 1902, va continuar el negoci familiar. Excombatent del cos d’artilleria, sense antecedents polítics, va formar part de l’Ajuntament encapçalat per Camps i Puntas* el febrer de 1949, va ser nomenat alcalde el 30 de juny de 1950 i va exercir el càrrec fins al 30 d’octubre de 1952, en què va ser substituït per Francesc Camp i Trias*. Durant el seu mandat, i continuant les emissions precedents de l’emissora del Movimiento instal·lades a la Unió Liberal, va començar a emetre Radio Granollers, Estación Escuela núm. 13 del Frente de Juventudes, que estava sota les seves ordres com a cap local de FET y de las JONS, i es va inaugurar la creu dels Caídos a la plaça de la Corona, que llavors portava aquest nom. També durant el seu mandat va tenir lloc a Granollers la Santa Missió de l’any 1952, un esdeveniment que va ser organitzat sota els paràmetres més ortodoxos del nacionalcatolicisme de l’època. En ser alcalde de Granollers, cap del partit judicial, va ser nomenat diputat provincial pel Ministre de la Governació el mes de març de 1952, i ocupà el càrrec fins al 26 de maig de 1953. En aquesta etapa formà part de la comissió d'Agricultura, Ramaderia i Repoblació Forestal i també la d'estudi d'Interessos Municipals. El mes de juny de 1952 encapçalava la concentració que va saludar el pas de Franco per Granollers i pocs dies després rebia un homenatge de personalitats i entitats granollerines per la seva capacitat de comandament, gens comuna, es deia, i l’interès en la millora moral i material de la ciutat. Tanmateix, a final de 1952 (segons sembla amb la intervenció de l’excapità de la Guàrdia Civil i també antic dirigent del Rondín Anti-Marxista, Manuel Bravo Montero) Raich va resultar expedientat i processat per la fiscalia de taxes per un afer relacionat amb la introducció fraudulenta i el tràfic il·legal de cotxes, i com a resultat d’això va ser destituït dels càrrecs d’alcalde de Granollers i diputat provincial. (JGA)

BIBLIOGRAFIA:

Garriga i Andreu, Joan: Franquisme i poder polĂ­tic a Granollers, 1939-1975, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2004.
Garriga i Andreu, Joan: “El franquisme a Granollers: els òrgans de poder polític.” Ponències. Anuari del Centre d’Estudis de Granollers 2000, Granollers, 2001, pàg. 71-102.
Marín i Corbera, Martí: Els ajuntaments franquistes a Catalunya, Política i administració municipal, 1938-1979, Lleida, Pàgès Editors, 2000, pàg. 503.

 
Per nom o cognom
Per municipi
Per any ex: 1901
Per sigles d'autor
Institucions
Professions
Alcaldes i alcaldesses del Vallès Oriental