COLOMER
COLOMER I PRAT, JOAN

(Santa Maria de Palautordera, 1905 - Muret, França, 1963)

Alcalde de SANTA MARIA DE PALAUTORDERA:
24-07-1936  -  11-05-1938

Foto: arxiu familiar.

Barber. Membre d'UGT i del PSUC, va fundar el sindicat a Santa Maria de Palautordera. Fou regidor de l'Ajuntament des del 13 de setembre de 1936 i va assumir l'alcaldia el 9 d'octubre, quan per decret de la Conselleria de Seguretat Interior de la Generalitat de Catalunya fou dissolt el Comitè de Milícies Antifeixistes i es constituí el nou consistori republicà. Va exercir el càrrec fins a l'11 de maig de 1938, en què van dimitir la majoria de regidors del consistori i va deixar el poble per anar a lluitar al front. A partir d'aquell moment la Generalitat nomenà com a comissari municipal Marià Miravent, procedent de Sitges, que assumí tota la responsabilitat de la política municipal. Durant el seu mandat va haver d'afrontar les penalitats de la guerra i, particularment, l'arribada de tres onades successives de refugiats. El setembre de 1936 s'acordà l'enderrocament de la rectoria per tal de desviar la carretera i poc després s'aprovà la construcció dels safareigs públics. Fou un decidit defensor de l'esperanto. Al final de la guerra va travessar la frontera per Prats de Molló en la retirada de les tropes republicanes cap a França. Va passar per diversos camps de concentració i es va acabar establint a la zona de l'alta Garona, on va viure sense renunciar mai als seus ideals fins a la seva mort, vint-i-quatre anys més tard. (JAC i JVF)

BIBLIOGRAFIA:

Garriga, Montserrat (2011): Del silenci a les paraules. Joan Colomer i Prat, un alcalde de la RepĂşblica, Ajuntament de Santa Maria de Palautordera.
Garriga, Montserrat (2019): "La retirada i l'exili republicà al Baix Montseny (1939)", Ponències. Revista del Centre d'Estudis de Granollers, 23, p. 65-90.
Pérez Lara, Antoni (1994): Un passeig per la història, Ajuntament de Santa Maria de Palautordera, p. 148-153.

 
Per nom o cognom
Per municipi
Per any ex: 1901
Per sigles d'autor
Institucions
Professions
Alcaldes i alcaldesses del Vallès Oriental